Nowa Czytelnia - serwis literacki

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

"Niezawodne przepisy na każde przyjęcie" - Vincent Amiel

* * * *

Vincent Amiel, autor książki kulinarnej "Niezawodne przepisy na każde przyjęcie" twierdzi, że sekret dobrego gotowania tkwi w odpowiednim łączeniu smaków oraz doborze składników. Nawet osoba o umiarkowanym talencie, która nie jest za bardzo doświadczona w pracach kuchennych, może stworzyć wyśmienite danie, jeśli będzie wybierać świeże produkty oraz nauczy się sensownie używać przypraw. Warto jednak pamiętać, że jak w każdej innej dziedzinie, tak i tutaj, żeby dojść do mistrzostwa, należy podjąć minimum kilkaset prób, niejednokrotnie całkowicie nieudanych. Ponadto obowiązkowo trzeba przypalić parę garnków i stłuc przynajmniej kilka talerzy, ale to akurat jest wliczone w koszty, wszak nie ma finalnego zwycięstwa bez trudu i ofiar. Najważniejsze jest odkrycie w sobie prawdziwej pasji oraz maksymalne zaangażowanie, a jeśli do tego dojdzie jeszcze umiejętność wyciągania wniosków z popełnianych błędów, to wtedy osiągnięcie kulinarnego mistrzostwa stanie się już tylko kwestią czasu.

W publikacji przepisy zostały podzielone na osiem działów: PRZEKĄSKI (np. roladki z wędzonego łososia z grejpfrutem, kolorowe kulki z koziego sera z rodzynkami, teryna z drobiu z warzywami), PRZYSTAWKI (m.in. zupa krem z rukwi i krewetek, smażony camembert z pistacjami, tarteletki z grzybami), DRÓB I MIĘSO (np. perliczka z truflami, kapłon z miodem i ziarnami gorczycy, pieczone przepiórki z rodzynkami i foie gras, żeberka jagnięce w pistacjach, kurczak pieczony z figami i wanilią), RYBY I OWOCE MORZA (m.in. sałatka krabowa z wędzonym tuńczykiem, smażone krewetki w sosie pietruszkowym, chrupiące langustynki z sosem malinowym, pieczony okoń z batatami), DANIA WEGETARIAŃSKIE (np. kapusta pak choi z pszenicą orkiszową i wędzonym tofu, risotto brunoise z dyni potimarron, zapiekanka z komosy ryżowej z brokułami, kolorowa zapiekanka warzywna), DODATKI (m.in. zapiekane ziemniaki z parmezanem, smażone kasztany z suszonymi owocami, spaghetti z cukinii z miętowym pesto), DESERY (np. cynamonowe półksiężyce, suszone pomarańcze w czekoladzie, placek migdałowy, kasztany glazurowane), KOKTAJLE (m.in. szampański, bananowy, poncz bożonarodzeniowy).

Pod względem estetyki publikacja Wydawnictwa Olesiejuk prezentuje się bardzo dobrze. W każdym przepisie przedstawiono graficznie składniki, podano czas przygotowania potrawy oraz dodatkowo smażenia, gotowania lub pieczenia. Znajdziemy też informację odnośnie ilości porcji, które można przygotować z określonych proporcji. W prosty, przejrzysty sposób opisano kolejność wykonywania zadań - danie najczęściej można zrobić w dwóch lub trzech krokach, tak więc większość z nich będzie gotowa w czasie 15-60minut. Fotografie przedstawiające finalną wersję potrawy są naprawdę świetne - wystarczy na nie spojrzeć, by poczuć wzmożoną chęć skosztowania tych oryginalnych przysmaków.

Dla mnie osobiście receptury są jednak nieco zbyt wymyślne, spośród setki potraw zainteresowało mnie najwyżej kilkanaście. Być może dlatego, że publikacja w dużej mierze składa się z przepisów charakterystycznych dla kuchni francuskiej, której nie jestem szczególnie wielkim miłośnikiem - brakuje mi tutaj moich ulubionych składników (np. pomidory, kukurydza, papryka), ziół i przypraw. Ale jeśli ktoś lubuje się we Francji i sztuce kulinarnej tego kraju, powinien bez wahania sięgnąć po kulinarny poradnik Vincenta Amiela. Z pewnością o wiele bardziej przypadnie mu do gustu, niż mi.

wydanie: OLESIEJUK, 2017
liczba stron: 224
kategoria: kulinaria / poradniki


 

wyszukiwarka

najnowsze recenzje

red. Małgorzata Durnowska

Wy-kasz się w kuchni...

- - - - -

Paweł Fortuna

Pozytywna psychologia porażki

- - - - -

Vincent Amiel

Niezawodne przepisy na każde...

oceny książek

* kiepska

** bardzo przeciętna

*** przeciętna książka

**** dobra książka

***** bardzo dobra

wywiady i reportaże

"Moje pisanie powoli zmienia się w regularną pracę" - Katarzyna Berenika Miszczuk

X X X X X

"Fascynuje mnie polski Lwów, którego już nie ma" - rozmowa z Pawłem Jaszczukiem

X X X X X

"Powołałam do życia bohaterkę, której jeszcze świat nie widział'"- wywiad z Ewą Zdunek

patronujemy

Bieg do gwiazd

Dominika Smoleń

^^^^^

Czas w dom zaklęty

Katarzyna Enerlich

^^^^^

Tajny agent

Joseph Conrad

^^^^^

Mąż zastępczy

Joanna M.Chmielewska

^^^^^

Córka Ewy

Honore de Balzac

^^^^^

Villette

Charlotte Bronte


INFORMACJA

Ta strona wykorzystuje pliki cookies
w celach statystycznych oraz w celu
dostosowania serwisu do indywidualnych
potrzeb osób odwiedzających. Zmiany ustawień
dotyczących plików cookie można dokonać
w dowolnej chwili modyfikując ustawienia
przeglądarki. Korzystanie z naszej strony
bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zapisane w pamięci urządzenia.