Nowa Czytelnia - serwis literacki

  • Zwiększ rozmiar czcionki
  • Domyślny  rozmiar czcionki
  • Zmniejsz rozmiar czcionki

"Hamburger. Smakowite przepisy na najbardziej lubiane danie na świecie" - Alberto Citterio

* * * * *

Hamburger to - obok pizzy - prawdopodobnie najbardziej znane na całym świecie danie z grupy fast food. Wydawać by się mogło, że został wymyślony w Stanach Zjednoczonych, prawda jest jednak nieco inna. To emigranci z Niemiec, którzy przybywali pod koniec XIXw. do Ameryki statkami kompanii Hamburg Line, przywieźli ten przysmak ze sobą. Na czas długiej podróży był to bardzo praktyczny, szybki w przygotowaniu posiłek: pulpety z mrożonego mięsa pieczono na grillu i wkładano między dwie kromki chleba. Również po osiedleniu się na nowej ziemi często sięgano po kanapki z mielonym kotletem, choćby z uwagi na fakt, że przybyszów nie stać było na mięso o wysokiej jakości. Dziś, po ponad stu latach, sytuacja jest całkiem podobna - ciężko jest kupić dobrego burgera, do większości bowiem trafia najtańsze, pośledniego gatunku mięso, którego smak jest poprawiany ulepszaczami. Jedynym sposobem na zjedzenie wartościowego hamburgera jest jego samodzielne przygotowanie w domu. Alberto Citterio, autor publikacji "Hamburger. Smakowite przepisy na najbardziej lubiane danie na świecie" przekonuje, że nie jest to szczególnie trudne zadanie i przedstawia ponad osiemdziesiąt receptur na ten kulinarny, niemiecki wynalazek.

Istnieje niezliczona ilość hamburgerowych wariantów, generalnie wyróżniamy trzy rodzaje: mięsny, rybny, wegetariański. Taki też podział zastosował w swojej książce włoski kucharz. Przepisem otwierającym publikację musiał być oczywiście klasyczny hamburger mięsny, na którego składa się wołowina w bułce przełożona liściem sałaty oraz plastrami ogórka, pomidora i cebuli. Następne propozycje szefa Alberto to już oryginalne, mniej lub bardziej osobliwe kompozycje: wołowina i boczek z gruszkami, miodem i orzechami; udka kurczaka w curry z grillowanym ananasem; jagnięcina i ziemniaki ze słodkim sosem czosnkowym; kurczak i wieprzowina z papryką i sosem cebulowym; indyk, jabłka i winogrona z sosem musztardowym i rodzynkami; kiełbasa, ziemniaki i karczochy z sosem pieczarkowym. Hamburgery rybne mnie osobiście niezbyt przekonują, ale kilka pomysłów Alberto Citterio wydało mi się całkiem interesujących: dorsz i ziemniaki z borowikami; łosoś z sosem miodowo-sezamowym; ostrygi z sosem piwnym; krewetki, fenkuły i owoce cytrusowe z sosem przyprawowym. Oryginalności nie można również odmówić hamburgerom wegetariańskim: brokuły i kapary z sosem serowym; fasolka szparagowa i ziemniaki z sosem bazyliowym; kukurydza i zielony groszek z sosem miętowym; zapiekane bakłażany z sosem sezamowo-sojowym, tofu, por i kiełki soi z sosem karmelowym.

Jak właściwie skomponować hamburgera? Na spód bułki kładziemy pulpeta mięsnego, rybnego lub warzywnego, którego smarujemy sosem, na to trafiają dodatki i już można zamykać naszego smakowitego przyjaciela drugim kawałkiem pieczywa. Autor twierdzi, że hamburger koniecznie musi być podawany w gorącej i chrupiącej bułce. Mięso można usmażyć/upiec na trzy sposoby - na patelni, grillu lub w piekarniku (pulpet winien być średnio wysmażony, 4-5 minut z każdej strony). Zdecydowanie najlepszy jest grill, gdyż mięso nabiera niesamowitego zapachu i smaku, ale z oczywistych względów nie każdy ma odpowiednie warunki domowe, pozwalające na wykorzystanie tego sposobu. Alberto Citterio zaznacza, że obok hamburgera nie może zabraknąć frytek oraz zimnej przystawki (sałatka warzywna). Przyznam szczerze, że średnio mi pasuje zagryzanie ziemniaków bułką, ale klasycznego zestawu nie wolno mi podważać, wszak tradycję zawsze należy szanować, nawet jeśli ma się odmienne zdanie w tej, czy owej kwestii.

W kulinarnej publikacji Wydawnictwa JEDNOŚĆ, oprócz osiemdziesięciu wariacji na temat hamburgera, znaleźć można receptury wielu sosów (barbecue, holenderski, berneński, bazyliowy, jogurtowy, cytrynowy, piwny i inne), które nadadzą mięsnemu pulpetowi soczystości, wydobywając przy tym z niego głębię smaku. Duży format zdjęcia przy każdym przepisie może spowodować nagły przypływ apetytu i przemożną chęć zjedzenia paru takich pięknych, solidnych hamburgerów. Warto przejrzeć książkę Alberto Citterio i spróbować kilku/nastu z jego propozycji, które najbardziej przypadną gustu. Przede wszystkim jednak zachęcam do eksperymentowania i poszukiwania własnych smaków, łącząc ulubione mięsa, sosy, warzywa i dodatki.

wydanie: JEDNOŚĆ, 2017
liczba stron: 160
kategoria: poradniki / kulinaria


o autorze

Alberto Citterio urodził się w 1976r. w Mediolanie. Dyplomowany pasjonat gotowania. Odbył liczne staże w celu poznania nowych technik kulinarnych. Zarządzał restauracją "Vecchia Viscontea" w Mediolanie, następnie został kucharzem "Sirenuse di Positano", jednego z najbardziej prestiżowych hoteli włoskich, a później - szefem kuchni w "Starhotels Savoia" w Trieście. Od lutego 2012r. objął podobną posadę w "Seven Stars Galleria" w Mediolanie, pierwszym hotelu 7-gwiazdkowym w Europie.

 

wyszukiwarka

najnowsze recenzje

red. Małgorzata Durnowska

Wy-kasz się w kuchni...

- - - - -

Paweł Fortuna

Pozytywna psychologia porażki

- - - - -

Vincent Amiel

Niezawodne przepisy na każde...

oceny książek

* kiepska

** bardzo przeciętna

*** przeciętna książka

**** dobra książka

***** bardzo dobra

wywiady i reportaże

"Moje pisanie powoli zmienia się w regularną pracę" - Katarzyna Berenika Miszczuk

X X X X X

"Fascynuje mnie polski Lwów, którego już nie ma" - rozmowa z Pawłem Jaszczukiem

X X X X X

"Powołałam do życia bohaterkę, której jeszcze świat nie widział'"- wywiad z Ewą Zdunek

patronujemy

Bieg do gwiazd

Dominika Smoleń

^^^^^

Czas w dom zaklęty

Katarzyna Enerlich

^^^^^

Tajny agent

Joseph Conrad

^^^^^

Mąż zastępczy

Joanna M.Chmielewska

^^^^^

Córka Ewy

Honore de Balzac

^^^^^

Villette

Charlotte Bronte


INFORMACJA

Ta strona wykorzystuje pliki cookies
w celach statystycznych oraz w celu
dostosowania serwisu do indywidualnych
potrzeb osób odwiedzających. Zmiany ustawień
dotyczących plików cookie można dokonać
w dowolnej chwili modyfikując ustawienia
przeglądarki. Korzystanie z naszej strony
bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza,
że będą one zapisane w pamięci urządzenia.